Tip 5 voor een optimaal immuunsysteem en ontspanning: eet eitjes, mediteer en doe regelmatig een bodyscan.

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 11:52

Wat hebben het eten van eitjes en een bodyscan gemeenschappelijk met elkaar? Beide zorgen voor rust, ontspanning en modulatie van je immuunsysteem.

Wanneer je een bodyscan doet, of een andere vorm van meditatie beoefent, wordt het zenuwstelsel actief dat alles regelt dat met ontspanning te maken heeft: het parasympatisch zenuwstelsel. Bij activatie van dit zenuwstelsel worden onder andere acetylcholine en serotonine verhoogd.

Acetylcholine is dé ontspannende neurotransmitter en ook één van de sterkste STOP-signalen van het immuunsysteem. We willen dat ons immuunsysteem goed actief is om ziekteverwekkers aan te vallen. Maar we willen ook dat het op tijd weer uitgaat, vooraleer het te veel schade aanricht.

Serotonine kennen de meeste mensen als het “gelukshormoon”. Het zorgt onder meer voor tevredenheid, is de voorloper van het slaaphormoon melatonine, reguleert onze stemming en ondersteunt een goede darmperistaltiek.

Eitjes bevatten veel choline, en dit is de voorloper van acetylcholine. 1 ei bevat 126 mg choline. Eitjes bevatten ook veel tryptofaan, wat de voorloper is van serotonine.

Mediteren en het toevoegen van eitjes aan je voedingspatroon heeft dus een ontspannend, anti-angst effect, en reguleert je immuunsysteem.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769029/

https://www.researchgate.net/publication/259263009_The_Neurobiology_of_Meditation_and_Mindfulness

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.