Tip 7 voor een optimaal immuunsysteem: neem een huisdier of zoek diertjes op in de natuur.

Gepubliceerd op 9 mei 2020 om 09:12

Tip 7: Neem een huisdier of zoek diertjes op in de natuur.

Volgens meerdere studies zou het samenleven met huisdieren zorgen voor heel wat gezondheidsvoordelen: lagere bloeddruk, lagere cholesterolniveaus, lager niveau van cortisol (stresshormoon) en net meer oxytocine (verbindingshormoon), algemeen hoger geluksgevoel, en soms wordt er zelfs gesproken over langer leven. Vooral de extra lichaamsbeweging die je krijgt door huisdieren en het fysiek aaien van de dieren spelen hierbij een rol.

Onderzoekers zijn het wel niet altijd eens over de kip en het ei: nemen gezondere mensen vaker een huisdier, of maakt het nemen van een huisdier je gezond?

Ook lijken de meeste gezondheidsvoordelen verbonden aan één specifiek huisdier: namelijk een hond.

Voor elk huisdier, en zeker ook voor een hond, geldt echter: bezint, eer ge begint. Als je voor een huisdier kiest, zorg dat je je dan ook ten volle engageert. Ze hebben dagelijks zorg nodig: voeding, wandelen, spelen, stront scheppen, water verversen, naar de dierenarts indien nodig, … Helaas hoorde ik op de radio dat in deze coronatijden veel mensen onbezonnen huisdieren nemen, omdat ze zich vervelen of zich eenzaam voelen, die ze snel weer naar een asiel brengen als ze merken hoeveel werk dit met zich meebrengt. Gezien onze kindjes nog klein zijn en onze nachten soms nog onderbroken, nemen wij voorlopig nog geen hond…

Wij ervaren veel plezier van het voederen en strelen van onze kippen. Ik voel dan de oxytocine en serotonine stromen 😉.

Wat Leo betreft: ik weet niet hoe ik het heb gedaan, maar mijn spinnenangst heb ik duidelijk NIET doorgegeven. Hij beschouwt elk diertje dat hij tegenkomt als zijn huisdier: pissebedden, kevertjes, spinnen, wormen, … Wat onderzoek ook zegt, ik zie hem genieten en ik zie de stresshormonen dalen als hij ze over zijn armen laat kruipen!

 

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-having-a-pet-is-good-for-your-health

https://www.farmfowl.com/3-reasons-why-hens-make-an-excellent-family-pet/

https://www.cdc.gov/healthypets/health-benefits/index.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5146817/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=animal+pets+stress

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19555

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.