Tip 8 voor een optimaal immuunsysteem: neem een koude douche.

Gepubliceerd op 15 juni 2020 om 17:02

Dit advies is alom bekend, maar niet iedereen weet waarom dit nu precies gezond is. Als je snapt waarom iets goed is, ben je des te gemotiveerder om het te proberen en vol te houden.

Het regelmatig nemen van een koude douche:

 

- Beschermt tegen infectie. De koude zorgt voor een versnelling van ons metabolisme. Dit geeft het immuunsysteem een prikkel, waardoor witte bloedcellen verhogen. Zij helpen ons om ziektemakers te bestrijden.

- Zorgt voor een acute stress-prikkel, waardoor een genetische pathway geactiveerd wordt (nrf2) waar meer dan 200 genen aan gelinkt zijn. Onder andere meerdere anti-ontstekingsgenen en detoxificatie-genen worden aangezet. Ons lichaamseigen anti-oxidanten systeem wordt dan ook maximaal gestimuleerd.

- Zorgt voor een korte cortisolpiek waardoor we alert zijn en ons goed kunnen focussen. (Probeer het en je zal zien dat je er echt wakker van wordt).

- Zorgt voor meer bruin vet. Bruin vet bevat meer mitochondriën (energiefabrieken) en zorgt voor meer lichaamswarmte (betere thermoregulatie), een hogere energieproductie en een hoger basaal energiemetabolisme.

- Heeft een gunstig effect op je cholesterolprofiel.

- Geeft een prikkel aan de schildklier, die ook zorgt voor thermoregulatie.

 

Hoe begin je hieraan en wanneer is het effectief?

- Je zet je kraan op koud, en je gaat eronder tot je een beetje “lijdt”. Het allerbeste is eronder te blijven tot je bibbert.

- Begin met 30 seconden. Eventueel nadat je eerst een warme douche nam. Opbouwen gaat goed als je start aan je voeten en zo naar boven toewerkt.

- Bouw zo verder op naar 1 minuut, 2 minuten, …

Als je het een periode doet, wordt het fijner en fijner. Ik ben er zelf net weer mee begonnen, en ik geef toe, in het begin "piekt" het wel een beetje .

 

 

Pruimboom L., Muskiet F. (2018). Intermittent living; the use of ancient challenges as a vaccine against the deleterious effects of modern life – A hypothesis. Medical Hypotheses, 120, 28-42.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325725…

https://www.wimhofmethod.com/benefits-of-cold-showers

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.