Psychologische begeleiding: EMDR therapie

 

Wat?

  • Verwerking van onverwerkte herinneringen en blokkerende overtuigingen via EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

 

Voor wie?

Mensen die ondersteuning willen bij:

 

  • Psycho-emotionele stress
  • Faalangst en laag zelfbeeld / eigenwaardeproblemen
  • Stemmingsproblemen
  • Angst en paniek
  • Het verwerken van onverwerkte herinneringen en moeilijke ervaringen uit het verleden

 

Meer uitleg

Ik ben van opleiding klinisch psycholoog, integratief psychotherapeut en EMDR therapeut.

 

Mijn ondersteuning en aanpak zijn in de eerste plaats integratief, oplossingsgericht en holistisch, wat betekent dat leefstijl en voeding in het totale pakket horen. Ik zie lichaam en geest als één en vind het dan ook belangrijk om beide te betrekken in therapie.

Dit totale pakket impliceert dat we alle stressfactoren die je uit balans brengen samen in kaart brengen. We bekijken hoe je deze kan aanpakken en hoe je veerkrachtiger kan worden. Vaak zorgt het veranderen van enkele kleine zaken in je leefstijl en voedingspatroon voor extra energie zodat je stabieler functioneert, en zodat je flexibeler en stressbestendiger wordt. Dit zet je dan weer klaar om een dieper therapeutisch proces aan te kunnen, als zou blijken dat dat nodig is.

Wanneer psychische klachten en chronische psycho-emotionele stress langdurig aanwezig blijven, is er soms namelijk iets extra nodig om je terug helemaal goed in je vel te voelen. Ik merk vaak in de praktijk dat leefstijl en voeding alleen soms niet voldoende zijn om je weer lekker in je vel te voelen. Soms komt iemand ook moeilijk tot leefstijlveranderingen. Dat kan erop wijzen dat er nog blokkades in het verleden liggen. 

Oude, onopgeloste emotionele wondes dringen zich op als er niet naar geluisterd wordt. Psycho-emotionele stress vraagt om aangepakt te worden.

Als er veel weerstand en blokkades opkomen bij therapie die gericht is op het veranderen van leefstijl en voeding, op dingen in het nu en op bereiken van zaken in de toekomst, dan is het soms nodig om terug te keren naar het verleden. Soms ligt daar nog iets dat aandacht vraagt, dat eerst moet aangepakt worden. We gaan in dat geval samen na of EMDR therapie een meerwaarde kan zijn voor jou in je proces. Met andere woorden kijken we of er nog onverwerkte sleutelherinneringen zijn.

 

Tarief en werkwijze

  • De eerste sessie duurt 1u15 en omvat intake, anamnese en opstart van het dossier. Bedrag: 135 euro.
  • Opvolgsessies van 1u15: 135 euro per sessie.

 

  • Betaling kan cash of met payconic.
  • Het is altijd mogelijk dat je om een of andere reden niet kan komen naar je afspraak. Afspraken kunnen tot 48 uur op voorhand kosteloos geannuleerd worden. Bij annulering daarna of als je niet komt opdagen vraag ik je het tarief te betalen als vergoeding voor de gereserveerde tijd. 

 

EMDR therapie: meer uitleg

 

Wat is EMDR?

EMDR of Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een therapie die onverwerkte herinneringen helpt verwerken.

 

Vaak liggen pijnlijke ervaringen aan de basis van problemen in ons leven. Een duidelijk voorbeeld is een traumatische ervaring zoals een auto-ongeluk wat kan leiden tot gevoelens van onveiligheid, slaapproblemen en angsten.

 

Ook allerlei andere negatieve ervaringen kunnen sporen nalaten, afhankelijk van de impact die ze hadden op de persoon en hoe de ervaring in je lichaam werd opgeslagen. EMDR richt zich op alle onverwerkte negatieve en pijnlijke ervaringen die in het hier en nu nog klachten veroorzaken.

 

Soms is het verband tussen de pijnlijke ervaringen en het actuele probleem duidelijk, zoals schrik om met de auto te rijden na een auto-ongeluk. Vaak is die link ook minder duidelijk. In de eerste fase van de EMDR-therapie gaan we dan ook na of de huidige problemen gelinkt kunnen worden aan onverwerkte, pijnlijke herinneringen. We bekijken ook of er eerst nog voorbereidend werk nodig is alvorens we samen aan de slag kunnen met EMDR.