Wat is kPNI?

kPNI en orthomoleculaire geneeskunde

Ik werk als orthomoleculair therapeut volgens de principes van de kPNI, de klinische psycho-neuro-immunologie.

“Ortho” komt van het Grieks en betekent “juist”. Het woord “moleculair” verwijst naar “molecule”. Letterlijk geïnterpreteerd wil de orthomoleculaire geneeskunde de juiste molecule op de juiste plaats brengen binnen een persoon. Om heel wat organen en processen in ons lichaam te laten functioneren zijn er bepaalde voedingsstoffen nodig:. Voeding speelt dus een belangrijke rol de orthomoleculaire geneeskunde. 

In de klinische psycho-neuro-immunologie kijken we nog een stapje verder.

De kPNI is een sterk groeiende gezondheidsstrekking die inzichten combineert uit de psychologie, immunologie, endocrinologie, sociologie, neurologie en de voedingsgeneeskunde binnen een holistische aanpak. De interventies zijn natuurlijk en zacht, maar tevens hard wetenschappelijk onderbouwd. Het doel is steeds het bereiken van flexibiliteit, namelijk je optimaal kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden: dit is gezondheid.  

Een symptoom is een signaal dat er iets aan de hand is, en dat er een oplossende actie nodig is. Onder één en hetzelfde symptoom kunnen echter verschillende problemen en werkingsmechanismen schuilen bij verschillende mensen. Er kan een voedingstekort spelen, lichamelijke schade, een ontstekingsproces, en het kan ook een psycho-emotioneel, cognitief of sociaal probleem zijn. Centraal in de kPNI staat dat alles verbonden is met elkaar en alles invloed heeft op elkaar: hersenen, zenuwstelsel, immuunsysteem, lever, pancreas, botten, huid, darmen, ... alles is verweven, en alles beïnvloedt elkaar. De volledige puzzel dient bekeken te worden en een behandelplan is altijd uniek. 

Uniek behandelplan 

De interventies kunnen bestaan uit een combinatie van voedingsadvies, gedragsverandering en leefstijlacties, aanpakken van psycho-emotionele belasting, bewegingsadvies en ademhalingsoefeningen, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Af en toe een ongezonde prikkel is net heel gezond voor het lichaam, dus ook zondigen hoort erbij. 

Deep learning is een belangrijke techniek in de behandeling: om iets te kunnen oplossen is het belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is. Ik leg dus uit wat er speelt tot het duidelijk is voor je. Begrip en inzicht geven namelijk rust aan ons immuunsysteem en aan onze hersenen en dit verlaagt onze stresshormonen. 

Binnen dit geheel is er tevens een plek voor de evolutionaire geneeskunde. Een aanpak volgens de kPNI houdt ook in dat we terugkeren naar de voeding en het gedrag dat ons oorspronkelijk tot mens gemaakt heeft. Mensengedrag en echte mensenvoeding, waar we volledig aan aangepast zijn, leiden tot gezondheid.  De aanpak is echter ook gericht op haalbaarheid binnen de huidige maatschappij, waar we tenslotte nu allemaal leven. Dit betekent dat we bijvoorbeeld met bepaalde nieuwe sociale factoren, stressfactoren en ook vervuilingsfactoren, rekening houden.